Nem tudja fizetni hiteleit az Elpida

Tovbbra is slyos pnzgyi problmkkal kzd a legnagyobb japn memriagyrt. Az Elpida kiszivrg informcik szerint nem lesz kpes idben fizetni az llami klcsn esedkes rszlett, a kormnysegtsggel vgrehajtott jraszervezs jobbra hatstalan maradt.
Tovbbra is meneklnek a befektetk az Elpidtl, miutn a mlt hten kiszivrgott, hogy a vllalat nem lesz kpes idben fizetni klcsneit. A hrre a cg paprjai mintegy 6 szzalkot estek a tokii tzsdn, ezzel a piaci kapitalizci tavaly tbb mint 63 szzalkot esett s valsznleg mg nem rte el a mlypontot.

A vilg harmadik legnagyobb memriagyrtjnak szmt Elpidra rjr a rd, a DRAM-piacot jellemz tltermelsi vlsg s alacsony rak, valamint a jen magas rfolyama miatt komoly vesztesgeket szenved, a kijult eurpai gazdasgi vlsg nyomn pedig a kereslet is elmarad a vrakozsoktl. A cg helyzett slyosbtja, hogy egyb flvezetipari termkeket nem gyrt, gy nem tudja a keletkez pnzgyi rszt ms gazatok profitjbl finanszrozni.

Az Elpida 2009-ben 30 millird jenes (390 milli dollros) klcsnt kapott, amelybl a vllalat jelents tszervezst finanszroztk. A klcsnt akkor az llami forrsokkal gazdlkod Japn Fejlesztsi Bank adta, visszafizetsnek hatrideje pedig prilis. A most kiszivrgott informcik szerint az Elpidnak nem ll majd rendelkezsre ez az sszeg, s hamarosan krni fogja a banktl, illetve a kormnytl a fizetsi hatrid kitolst.

A cikkrt ksznet Glffy Csabnak ( hwsw )

Magnvlemny: Ezek szerint mg most rdemes DRAM-ba fektetni a pnzt, st SSD-t is rdemes vsrolni, mert a HDD gyrtk nagyobb rsze a katasztrfk miatt cskkentette a termelst, gy az SSD trolkhoz most rendkvl kedvezmnyes ron lehet hozzjutni.